Βραχυχρόνιες Μισθώσεις – Σεμινάριο (Μέρος 5ο)

Η εποχικότητα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb είναι σχεδόν όμοια με αυτήν του τουρισμού και των ξενοδοχειακών μονάδων.

Οι ενοικιάσεις ξεκινούν περίπου στο Πάσχα, ακολουθεί ένα μικρό κενό, και από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο υπάρχει δουλειά για όλα σχεδόν τα ακίνητα που ενοικιάζονται για αυτή την περίοδο. Υπάρχουν εξαιρέσεις. Σε περιοχές με πολύ μεγάλη ζήτηση, όπως το κέντρο της Αθήνας, οι ενοικιάσεις συνεχίζονται για όλο τον χρόνο. Σε άλλες περιοχές, όπως σε μέρη όπου ανθεί ο χειμερινός τουρισμός, είναι πιο περιορισμένες, πχ. μόνο τους χειμερινούς μήνες υπάρχει ενδιαφέρον για ενοικίαση ακινήτων, και οι ενδιαφερόμενοι είναι συνήθως εσωτερικού τουρισμού.

Σε μέρη με λιγότερη ζήτηση υπάρχουν κρατήσεις μόνο για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Αυτή είναι η εποχικότητα στις ενοικιάσεις.

Υπάρχει όμως και η εποχικότητα στις τιμές.

Σας θυμίζω πως πολλοί προτιμούν να πηγαίνουν διακοπές τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο επειδή είναι φθηνότερα από ότι είναι τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.

Αυτή την εποχικότητα θα πρέπει να την λάβετε σοβαρά υπ’ όψη όταν ετοιμάζετε τις τιμές ενοικίασης. Συνήθως, οι τιμές για την σεζόν μπαίνουν ανά ζεύγη μηνών, δηλαδή για κάθε ζεύγος μηνών που αναφέρεται, η τιμή διανυκτέρευσης είναι ίδια. 

Υπάρχει και η εποχικότητα στην διαδικασία με τις κρατήσεις.

Σε μέρη όπου υπάρχει ζήτηση όλο τον χρόνο, οι κρατήσεις δεν σταματούν καθόλου. Σε πιο καλοκαιρινά μέρη που η ζήτηση είναι την καλοκαιρινή σεζόν, υπάρχουν κρατήσεις που μπορεί να ξεκινήσουν από το προηγούμενο καλοκαίρι, ειδικά για τις ημέρες του Ιουλίου και του Αυγούστου. Συνήθως όμως οι κρατήσεις ξεκινούν δυνατά τον Ιανουάριο, και όσοι κλείνουν τότε είναι κυρίως για τις ημέρες του Ιουλίου-Αυγούστου. Όσο προχωράει ο χειμώνας, και μπαίνουμε στην Άνοιξη, οι κρατήσεις συνεχίζονται και συνήθως γίνονται τα Σαββατοκύριακα. Όταν μπει η άνοιξη και γεμίζει το ακίνητο με κρατήσεις, για τις ημερομηνίες που υπάρχει διαθεσιμότητα οι κρατήσεις συνεχίζονται και μάλιστα αρχίζει και γεμίζει ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος. Στις αρχές του καλοκαιριού μπαίνουμε πλέον σε φάση κρατήσεων τελευταίας στιγμής, τουλάχιστον για το τρίμηνου του καλοκαιριού, και από τις αρχές Ιουλίου και μετά, κλείνουν είτε για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, είτε για την επόμενη σεζόν.

Από όλες αυτές τις διαφορετικές εκδόσεις της εποχικότητας που ανέφερα έως εδώ, η πιο σημαντική εποχικότητα είναι αυτή την έναρξης.

Διότι για να έχει κάποιος μια καλή αρχή στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ίσως το πιο σημαντικό πράγμα είναι να γίνουν όλα την κατάλληλη εποχή. Φυσικά όταν υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση και κρατήσεις όλο τον χρόνο, δεν έχει νόημα πότε κάνει κάποιος τις αρχικές ενέργειες για να πρωτοβγεί. Για όσους όμως στοχεύουν σε κρατήσεις την καλοκαιρινή σεζόν, όλα έχουν την σωστή εποχή τους. Εάν για παράδειγμα ο στόχος είναι να πάρει κρατήσεις το κατάλυμα για το ερχόμενο καλοκαίρι και ξεκινάει όλες τις ενέργειες που απαιτούνται έτσι ώστε να είναι έτοιμο, θα πρέπει να γίνουν τα πράγματα σε μια σωστή σειρά, έτσι ώστε το αργότερο λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων το κατάλυμα να έχει φωτογραφηθεί και να έχει αναρτηθεί και να είναι ορατό παντού, για να πιάσει τη σεζόν των κρατήσεων από την αρχή. Τον Ιανουάριο δηλαδή, ώστε να έχει τον μέγιστο δυνατό χρόνο ώστε να γεμίσει με κρατήσεις με τις καλύτερες προοπτικές. Η δε φωτογράφιση θα είναι καλύτερο να γίνει τους καλοκαιρινούς μήνες (εάν το σπίτι είναι έτοιμο για φωτογράφιση) ώστε ο καιρός να είναι καθαρός. 

Στο επόμενο τελευταίο άρθρο, θα πω λίγο για την ανεξαρτησία σας: τι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν, ώστε να περιορίσετε δραστικά την εξάρτηση σας από τις πλατφόρμες μαζί με ότι αρνητικό συνεπάγεται αυτό, και να αποκτήσετε τον κατά το δυνατόν μεγαλύτερο δυνατό έλεγχο. Το σωστό είναι να έχετε πολλαπλές εναλλακτικές που θα εργάζονται ταυτόχρονα με σκοπό να αυξήσουν την πληρότητα και τον τζίρο σας με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Είμαι βέβαιος ότι τουλάχιστον κάποιες από αυτές, δεν θα έχουν περάσει καν από το μυαλό σας.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου απ’ ευθείας, μέσω του site.

Κωνσταντίνος Παπαχατζής .

Share:

Vacation rentals Greece-Greek villas