Του Κωνσταντίνου Παπαχατζή

Με το ξεκίνημα της πανδημίας οι βραχυχρόνιες μισθώσεις χτυπήθηκαν εξ’ ίσου σοβαρά με τα ξενοδοχεία τις κρουαζιέρες και άλλες μορφές τουρισμού. Και είναι λογικό διότι οι προσπάθειες για τον περιορισμό της μετάδοσης επέφεραν μέτρα που εμπόδισαν την ελεύθερη διακίνηση πολιτών μεταξύ των κρατών. Αλλά ήταν και ο φόβος του κόσμου. Η πλειοψηφία προτίμησε τελικά να μην μετακινηθεί ή τουλάχιστον να επιλέξει τοπικούς προορισμούς στην χώρα του επειδή έτσι ένιωθε μεγαλύτερη σιγουριά. Υπήρξε και κόσμος όμως που εκμεταλλεύθηκε το άνοιγμα των συνόρων και έκανε το τολμηρό βήμα να έρθει να περάσει τις διακοπές του στην Ελλάδα.

Είναι σχεδόν βέβαιο πως η πανδημία δεν θα υποχωρήσει γρήγορα. Πιθανόν να περάσουν μια ή δυο σεζόν ακόμη πριν δούμε την εξάλειψη της, και ίσως λίγο παραπάνω μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη του κόσμου στα ταξίδια και τις μετακινήσεις για διακοπές και να επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2019.

Αλλά από ότι φαίνεται η περίοδος αυτή μπορεί να μειωθεί ακόμα περισσότερο και να γίνουν κάποιες αλλαγές που θα βοηθήσουν σημαντικά στην αλλαγή του κλίματος από πλευράς κόσμου, τουλάχιστον στο κομμάτι με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Μια αλλαγή που θα επιφέρει η πανδημία είναι η ελαχιστοποίηση ή και κατάργηση των αυστηρών πολιτικών ακύρωσης. Είναι κάτι που δεν θέλουν οι ιδιοκτήτες, αλλά θέλουν πάρα μα πάρα πολύ οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αλλά και οι ενοικιαστές. Ήδη από φέτος το καλοκαίρι οι πλατφόρμες είχαν ξεκινήσει τις συστάσεις στους ιδιοκτήτες για να χρησιμοποιούν ευέλικτες πολιτικές ακύρωσης. Η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών φέτος προτίμησε να επιβάλει δωρεάν ακύρωση μέχρι από μια μέρα έως και μια εβδομάδα πριν την έλευση.              

Και βέβαια ήδη έχει αρχίσει και διαφαίνεται η πολύ μεγάλη βαρύτητα που δίνεται από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στο κομμάτι της υγιεινής. Πρώτη η Airbnb επέλεξε να κάνει την καθαριότητα την πιο σημαντική παράμετρο σε κάθε βραχυχρόνια μίσθωση μέσα από την πλατφόρμα της, υποχρεώνοντας ουσιαστικά τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που συμμετέχουν να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένες πρακτικές ασφάλειας. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να συμφωνήσουν στην τήρησή τους αλλιώς η εταιρεία θα διακόπτει την ανάρτηση των ακινήτων και την προβολή τους στους ενδιαφερόμενους ενοικιαστές.

Επιπλέον και η Booking.com έχει ξεκινήσει μέσω μιας ένας κατηγορίας που ονομάζεται ‘Υγιεινή και Ασφάλεια’ να ζητά από τους ιδιοκτήτες να περιγράψουν σχετικές λεπτομέρειες σε θέματα υγείας και καθαριότητας. Ασφάλεια, κοινωνική αποστασιοποίηση, καθαριότητα και απολύμανση, καθώς και ασφάλεια τροφίμων και ποτών είναι τα θέματα στα οποία καλούνται να απαντήσουν συμπληρώνοντας τα ανάλογα ερωτηματολόγια.

Θα ακολουθήσουν όλες οι πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον γι’ αυτό. Και η υγιεινή και ασφάλεια θα είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για πάρα πολύ καιρό. Αυτό που ίσως έχει αρχίσει να διαφαίνεται είναι και η ισχυρή πιθανότητα της επισημοποίησης των κανόνων καθαριότητας. Δεν αποκλείεται να εμπλακούν στο θέμα συγκεκριμένοι κρατικοί φορείς (υπουργείο υγείας και τουρισμού) δημιουργώντας κανόνες που θα περαστούν σε Νόμο του κράτους ώστε να υπάρξει ένα επιπλέον πλέγμα προστασίας για όσους εμπλέκονται στη βραχυχρόνια μίσθωση. Όπως δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε το θέμα να λαμβάνει Ευρωπαϊκή διάσταση, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να εκδίδει σχετικές οδηγίες.