Γιατί η Airbnb δεν σας χρεώνει προμήθεια μόνο 3% για τις κρατήσεις

Είναι ευρέως διαδεδομένη η αίσθηση ότι η Airbnb  είναι η πιο φθηνή λύση όσο αφορά τις κρατήσεις για βραχυχρόνιες, αλλά αλίμονο, μακάρι να ήταν έτσι. Ας δούμε λοιπόν γιατί δεν είναι.

Η Airbnb, αύξησε την συνολική της προμήθεια από 10% που ήταν το 2017, στο 17.5-25% για κάθε κράτηση, από το 2018 και έπειτα.

Υποτίθεται, ότι ο ιδιοκτήτης πληρώνει 3% για κάθε ενοικίαση, μετά τον ενοικιαστή, ο οποίος πληρώνει πρώτος, προμήθεια 14-21% στην ενοικίαση. Όλη δε η πλατφόρμα, έχει στηθεί κατά τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να υποστηρίζει αυτό τον τύπο διαμοιρασμού της χρέωσης της προμήθειας, δηλ. ο ενοικιαστής βλέπει μόνο το δικό του κομμάτι χρέωσης, και ο ιδιοκτήτης το δικό του. Ο μόνος τρόπος για να δει ο ιδιοκτήτης όλη την τιμή και να βγάλει συμπέρασμα του κατά πόσο επιβαρύνεται από την προμήθεια της Airbnb, είναι κάνοντας μια δοκιμή, κλείνοντας δηλαδή εικονικά το σπίτι σας για μερικές μέρες. Προσέξτε: για να βρείτε την τελική τιμή που πληρώνει ο πελάτης σε εσάς, πάρτε το σύνολο που δείχνει η Airbnb κάτω-κάτω (όχι την ενδεικτική που δείχνει, το ποσό που αναρτάτε στο ημερολόγιο δηλαδή, αλλά αυτό που θα πληρώσει ο πελάτης), και διαιρέστε το δια τον αριθμό των διανυκτερεύσεων, χωρίς να λάβετε υπ’ όψη καθαριστικά, εκπτώσεις και επιπλέον χρεώσεις που πιθανόν να έχετε προσθέσει εσείς. 

Όλο αυτό λοιπόν είναι ένα έξυπνο λογιστικό τέχνασμα. Στην πραγματικότητα αν κάποιος είναι ρεαλιστής καταλαβαίνει πως δεν υπάρχει διαμοιρασμός: διότι ας μην ξεχνάμε πως το 100% του ποσού της ενοικίασης το πληρώνει ένας, ο ενοικιαστής. Ένα πορτοφόλι πληρώνει: του ενοικιαστή. Οπότε ο ενοικιαστής πληρώνει: και το μέρος της προμήθειας που είναι ‘καπέλο’ και υποτίθεται αφορά αυτόν, αλλά και το μέρος της προμήθειας που επιμερίζεται ο ιδιοκτήτης. 

Επιπλέον, και το σημαντικότερο, ο ιδιοκτήτης δεν χρεώνεται μόνο 3% (που ουσιαστικά είναι 3% συν ΦΠΑ 24%…) αλλά στην πραγματικότητα, η τελική τιμή διανυκτέρευσης στο ακίνητο του (που ο ίδιος δεν ξέρει ποια είναι, διότι δεν την βλέπει, βλέπει μόνο τις μικτές απολαβές του) επηρεάζεται συνολικά κατά 17.5% και πάνω-το ποσοστό αυτό, μεταβάλλεται ανάλογα τη χώρα, το μέγεθος της κράτησης κλπ.. Εάν ο ιδιοκτήτης πληρώνει μόνο 3%+ΦΠΑ, τότε γιατί δεν καρπώνεται το υπόλοιπο, και πουλάει με μια τιμή που του αποφέρει 14-21% λιγότερο από αυτό που πραγματικά πουλάει; Το εύρος της προμήθειας του ‘καπέλου’ λοιπόν έχει πολύ μεγάλη σημασία στις τελικές απολαβές του ιδιοκτήτη. Όπως και να έχει το πράγμα, ο ιδιοκτήτης κάτω από την Airbnb (και όλες τις άλλες πλατφόρμες που εφαρμόζουν διαμοιρασμό προμήθειας) δεν πουλάει ποτέ στην τελική τιμή που θέλει, διότι απλούστατα δεν ελέγχει το εύρος του ‘καπέλου’. 

Παράδειγμα:  αν θέλατε να βγάλετε 100€ για κάθε νύχτα ενοικίασης του ακινήτου σας στο Airbnb, θα πρέπει, για να πάρετε 100€, να ανεβάσετε τιμή στο Airbnb 105€, όπου έτσι η τελική τιμή θα είναι περίπου  122€. Τα 122€ τα πληρώνει όλα ο ενοικιαστής. Εσείς ‘βλέπετε’ μόνο 105€ ως μικτές απολαβές, και σας αφαιρείται και 3% συν ΦΠΑ, που το φέρνει τελικά γύρω στο 100€. Άρα:  ο ενοικιαστής τα πληρώνει όλα, και τα 122€, και εσείς παίρνετε 100€. Τα υπόλοιπα 22€ είναι η πραγματική προμήθεια που θα υποστείτε ως απώλεια, από την Airbnb για τις υπηρεσίες της. 

Αυτό το εικονικό 3%+ της Airbnb και των άλλων δημιουργήθηκε και υιοθετήθηκε διότι σε αντίθεση με τις πλατφόρμες τύπου booking, οι οποίες είχαν ήδη μια μεγάλη παγκόσμια και αμετακίνητη βάση εγγεγραμμένων καταλυμάτων για να κάνουν δουλειά, οι υπόλοιπες πλατφόρμες τύπου Airbnb δεν είχαν εγγεγραμμένα καταλύματα και έπρεπε να αποκτήσουν με γρήγορο ρυθμό ακίνητα. Γι’ αυτό και υπάρχει το λογιστικό τέχνασμα του 3%, το οποίο δούλεψε μαγικά και τους έχει κάνει παγκόσμιους παίκτες. 

Το χειρότερο είναι ότι πολλοί ιδιοκτήτες το πιστεύουν, ότι όντως, πληρώνουν προμήθεια μόνο 3%, και μετά όταν τους λέει η booking.com ότι χρεώνουν οτιδήποτε από 16.4-25% τους φαίνεται εξωφρενικό… 

Πιο σωστές και δίκαιες είναι οι μεγάλες πλατφόρμες τύπου booking.com οι οποίες λένε κάτι διαφορετικό: «βάλε εσύ την τιμή που θες, και όταν κλείσει ο πελάτης, θα πάρουμε από αυτή την τιμή την προμήθεια μας, και το υπόλοιπο είναι δικό σου».

Αυτό είναι το πιο δίκαιο και σωστό. Η αγορά έτσι δούλευε πάντα. Όλα τα μεσοβέζικα είναι εκ του πονηρού. Βέβαια αυτά είναι απόψεις και υπάρχουν πολλές.  

Ο Κωνσταντίνος Παπαχατζής ασχολείται με βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb από το 2006 και είναι ιδιοκτήτης του Host.gr.com

Share:

Vacation rentals Greece-Greek villas