Του Κωνσταντίνου Παπαχατζή

Ο ιδιοκτήτης της airbnb Brian Chesky σήμερα το πρωί ανακοίνωσε την δημιουργία ενός Fund  με την ονομασία Airbnb Host Endowment. Ο στόχος του θα είναι η χρηματοδότηση έργων σε τοπικές κοινότητες όπου ενεργοποιούνται ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Η αρχική κεφαλαιοποίηση θα γίνει με 9,2 εκατομμύρια μετοχές της Airbnb, ενώ η επιδότηση τοπικών έργων θα αρχίσει μόλις το Fund αγγίξει το 1 Δις. Δολάρια και θα καλύπτει τομείς όπως η εκπαίδευση, τοπική χρηματοδότηση οικονομικών πόρων κ.α.

Για τη σωστή διαχείριση του Fund θα δημιουργηθεί μια ειδική συμβουλευτική επιτροπή που θα διαχειρίζεται προτάσεις χρηματοδότησης που θα λαμβάνει από τους ιδιοκτήτες και τις κατά τόπους κοινότητες.

Όπως ανέφερε ο Κύριος Chesky: “η επιτροπή θα είναι τόσο διαφορετική όσο είναι και η κοινότητα των ιδιοκτητών – το 85% από εσάς ζείτε εκτός των ΗΠΑ και το 55% από εσάς είναι γυναίκες. Θα εισαγάγουμε μέλη του συμβουλευτικού συμβουλίου πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Με αυτές τις δεσμεύσεις, είμαι βέβαιος ότι η φιλοξενία θα είναι πάντα στο κέντρο της Airbnb και η κοινότητα φιλοξενίας μας θα συμμετάσχει στην επιτυχία μας”.

Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο οι κατά τόπους ιδιοκτήτες θα μπορούν να επικοινωνήσουν τις ιδέες χρηματοδότησης στην επιτροπή δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός αλλά σύμφωνα με τα λεγόμενα της εταιρείας “θα συνεργαστούμε με την εναρκτήρια συμβουλευτική επιτροπή για να δημιουργήσουμε μια επίσημη διαδικασία για τους οικοδεσπότες να υποβάλουν ιδέες, που θα μεταφερθούν στους ηγέτες της Airbnb σε επίσημα φόρουμ”.

Να σημειωθεί πως η Airbnb σκοπεύει να κάνει αίτηση για δημόσια προσφορά αυτή την εβδομάδα, και να κάνει το ντεμπούτο της στο Χρηματιστήριο τον Δεκέμβριο.