Τι πρέπει να προσέχετε στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb

Όσοι ασχολούνται πολλά χρόνια με μισθώσεις τύπου Airbnb, γνωρίζουν πως υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε. Εδώ τα συνοψίζουμε.

Για εσάς που σκέφτεστε να ξεκινήσετε τώρα με το ακίνητο σας για βραχυχρόνιες μισθώσεις θα σας έλεγα να μην διστάσετε. Φροντίστε όμως πρώτα απ’ όλα να είστε ‘καθαροί’, νόμιμοι, γιατί πλέον ‘όλα φαίνονται’. Και τα λίγα που δεν φαίνονται τώρα, στο πολύ κοντινό μέλλον θα φαίνονται και αυτά. Οπότε, επειδή στους φόρους και τις υποχρεώσεις των πολιτών και των εταιρειών, το κράτος έχει συνέχεια, να είστε βέβαιοι ότι και μια δεκαετία μετά να γίνει έλεγχος, ότι είναι θα το βρουν με ότι συνέπειες επιφέρει αυτό. Η εμπειρία δείχνει ότι είναι πολύ πιο οργανωμένοι και ευφυείς από ότι θέλει το λαϊκό αίσθημα και οι εντυπώσεις. Το χειρότερο είναι ότι μετά, μπαίνετε και σε λίστα με πιο συχνούς ελέγχους- κάθε φορά που θα γίνονται έλεγχοι  θα είστε οι πρώτοι ύποπτοι.

Αλλά κυρίως να θυμάστε: Πολλοί έλεγχοι ξεκινούν από ‘κάρφωμα’, οπότε πάρτε τα μέτρα σας γι’ αυτή την περίπτωση, και κρατάτε χαμηλό προφίλ, και φροντίστε να είστε εντάξει.  

Για εσάς που το σκέφτεστε, μια ακόμη παραίνεση μου θα ήταν να επιστρέψετε πίσω στους υπολογισμούς που κάνατε έως τώρα και να ξεφουσκώσετε λίγο τα νούμερα που έχετε υποθέσει ως τις απολαβές σας προ φόρων για την πρώτη χρονιά. Καλύτερα να υποθέσετε μια μετριοπαθή στάση ως προς τις απολαβές σας για την πρώτη χρονιά, με μια λογική αύξηση για κάθε ερχόμενη σεζόν, παρά να υποθέσετε πως το ακίνητο που θα μισθωθεί θα είναι φουλ από την πρώτη σεζόν.

Η επιτυχία χτίζεται, και πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για αυτό το ενδεχόμενο-να ‘χτίσετε’ την επιτυχία σας. Έτσι γίνεται καλύτερα και πιο αποτελεσματικά. Έχετε πιο καλές πιθανότητες. Εκτός βέβαια και αν το ακίνητο είναι σε τοποθεσία που είναι παγκόσμιος προορισμός (Μύκονο, Σαντορίνη, Κέντρο Αθήνας, Αρχαιολογικός χώρος), οπότε, τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα εφόσον η σεζόν είναι και μακρύτερη ή όλο τον χρόνο.

Για εσάς που το πήρατε απόφαση και ξεκινάτε στο κοντινό μέλλον, ή για όσους από εσάς είστε πιο έμπειροι, θα ήθελα να προσθέσω και μερικά πράγματα ακόμη. Μπορεί να μην ακουστούν πολύ ωραία αλλά δυστυχώς είναι η αλήθεια.


Οι τιμές και τα διάφορα προφίλ των ιδιοκτητών


Μια κουβέντα λοιπόν για τις τιμές σας, αλλά πριν από αυτό, μια κουβέντα για τα συναισθηματικό δέσιμο που έχετε με το ακίνητο που θα νοικιάσετε.


Υπάρχουν τριών ειδών άνθρωποι που νοικιάζουν τα ακίνητο τους: αυτοί που δεν πολύ-ενδιαφέρονται και δεν έχουν κανενός είδους ιδιαίτερη συμπάθεια, και απλά θέλουν να βγάλουν χρήματα. Υπάρχουν επίσης αυτοί που το σκέφτονται πιο ψυχρά και πιο εμπορικά, πατώντας στο έδαφος γερά και που μπορούν και βλέπουν το ακίνητο σαν πελάτες που θα το νοικιάσουν, παραμερίζοντας επιδέξια και καρτερικά, ότι συναίσθημα μπορεί να μπει εμπόδιο στον τελικό στόχο τους ο οποίος είναι βέβαια να μπορέσουν να αυξήσουν τις ετήσιες αποδοχές τους εκμεταλλευόμενοι ότι έχουν στα χέρια τους για να νοικιάσουν. Και τέλος υπάρχουν και οι απόλυτα ερωτευμένοι με το ακίνητό τους. Οι χειρότεροι. Το ακίνητό τους είναι το καλύτερο – απλά δεν υπάρχει καλύτερο στην περιοχή, αλλά και στην Πλάση όλη. Και δικαίως είναι και το ακριβότερο. Και όποιος θέλει νοικιάζει – όποιος δεν θέλει από εδώ πάνε και οι άλλοι.

Αν ανήκετε στην πρώτη και δεύτερη περίπτωση, καλώς. Για όσους ανήκουν στην τελευταία κατηγορία το μόνο που έχω να πω είναι α) ή να μην προχωρήσουν, γιατί προχωρώντας στην πορεία θα κουραστούν, θα αγχωθούν πολύ, και θα απογοητευτούν, και πολλές φορές μάλιστα, θα ταλαιπωρήσουν και πολύ κόσμο β) ή να βάλουν τα δυνατά τους και να αλλάξουν κατηγορία-αμέσως!. Ο κόσμος θα μισθώσει το ακίνητό σας με σκοπό τις διακοπές του. Θα έρθει για να ξεσκάσει, και όχι για να αποδώσει φόρο τιμής και λατρείας στην ομορφιά του. Εσείς θέλετε τα χρήματά τους, και αυτοί θέλουν το σπίτι σας για διακοπές και ξεκούραση να το θυμάστε αυτό.


Για τις τιμές, αυτό που έχω να σας πω είναι ότι δεν υπάρχετε μόνο εσείς στην περιοχή σας και καλό είναι να λάβετε σοβαρά υπ’ όψη τις τιμές που έχουν «ίδια» ακίνητα με το δικό σας. Επίσης, καλό στην αρχή να ‘παίξετε’ συντηρητικά, έτσι ώστε, ως ‘πρωτάρηδες’ που δεν έχετε ούτε αξιολογήσεις, αλλά ούτε κρατήσεις, να κάνετε λίγο στην άκρη την περηφάνεια σας, και να κλείσετε τα αυτιά σας στην ντοπιολαλιά.

Η οποία ντοπιολαλιά πετάει στον αέρα κάτι απίστευτα νούμερα για ενοίκια (“έλα μωρέ, βάλτο ένα χιλιάρικο, τόσο το έχουν όλοι, κορόιδο είσαι;”) αλλά μετά, όταν με τρόμο δει ο ιδιοκτήτης ότι δεν έκλεισε το σπίτι ούτε ένας, και ζητήσει εξηγήσεις του λένε: ‘μα….έτσι έκανε ο πρώτος ξάδερφος του αδερφού του γαμπρού μου και… θησαύρισε. Εγώ δε ξέρω απ’ αυτά, έτσι λέει!’

Αντί λοιπόν να πάτε να πάρετε κρατήσεις όπως όλοι, φροντίστε να ‘κλέψετε’ κρατήσεις, για αρχή τουλάχιστον, από τον ανταγωνισμό σας. Και αφού δείτε, που γεμίζετε και που όχι, προσαρμόζετε λιγάκι προς τα επάνω ή προς τα κάτω την επόμενη σεζόν εκεί που είστε δυνατοί και εκεί που υποφέρετε.

Ο Κωνσταντίνος Παπαχατζής ασχολείται με βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb από το 2006 και είναι ιδιοκτήτης του Host.gr.com

Share:

Vacation rentals Greece-Greek villas