Του Κωνσταντίνου Παπαχατζή

Από τις 15 Οκτωβρίου φέτος η Airbnb ξεκίνησε την μαζική αποστολή e-mails προς όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δραστηριοποιούνται στις  βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω της πλατφόρμας.

Ο στόχος της Airbnb είναι να γνωστοποιήσει στους ιδιοκτήτες τις νέες πρακτικές ασφαλείας που ενεργοποιούνται από τις 20 Νοεμβρίου και έπειτα, και να συμφωνήσουν έμπρακτα ότι θα εφαρμόζονται.

Κάποιες από αυτές τις πρακτικές είναι αυτονόητες. Η χρήση μάσκας και η τήρηση απόστασης τουλάχιστον δυο μέτρων είναι το απλούστερο. Η ενισχυμένη διαδικασία καθαρισμού του ακινήτου είναι λίγο ποιο σύνθετη αλλά για όσους ιδιοκτήτες καθαρίζουν σωστά τα ακίνητά τους υπακούει στους κανόνες της καλής γενικής καθαριότητας και δεν θα τους προκαλέσει ιδιαίτερη έκπληξη.

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να συμφωνήσουν επιλέγοντας το ανάλογο κουμπί, πως από εδώ και πέρα θα τηρούν τις νέες πρακτικές ασφαλείας. Σε περίπτωση που δεν συμφωνήσουν στην τήρησή τους έως την καταληκτική ημερομηνία της 20ης Νοεμβρίου ( ή αγνοήσουν το μήνυμα), η Airbnb διατηρεί το δικαίωμα να τους βγάλει από την πλατφόρμα οπότε θα διακοπεί η προώθηση του ακινήτου και τυχόν μελλοντικές κρατήσεις.

Αλλά προφανώς κάτι τέτοιο είναι ανά πάσα στιγμή αναστρέψιμο, δηλαδή, ακόμη και μετά την καταληκτική ημερομηνία, θα μπορεί κάποιος να ενεργοποιήσει εκ νέου το ακίνητό του αρκεί να συμφωνήσει στις νέες πρακτικές ασφαλείας.

Η Airbnb έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στο να εξηγήσει πολύ απλά  στους ιδιοκτήτες τις νέες τους υποχρεώσεις προς τους ενοικιαστές. Υπάρχει πληθώρα υποστηρικτικού υλικού στην πλατφόρμα όπου όλα εξηγούνται βήμα-βήμα, παρέχονται πληροφορίες για εξοπλισμό, καθαριστικά, και συγκεκριμένες οδηγίες για κάθε χώρο του ακινήτου. Υπάρχει ένα εγχειρίδιο στα Ελληνικά σε δυο εκδόσεις, μια για ιδιοκτήτες ακινήτων και μια για ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, όπου περιγράφεται όλη η διαδικασία.

Εξ’ ίσου απλό είναι το να συμφωνήσει ο ιδιοκτήτης με την Airbnb στην εφαρμογή της. Εκεί που αρχίζουν και δυσκολεύουν τα πράγματα είναι στην υλοποίηση της όλης διαδικασίας. Παρ’ όλη την απλούστευση της από την πλατφόρμα, ο ιδιοκτήτης δεσμεύεται πραγματικά στην τήρησή τους, και δεν πατάει απλά ένα κουμπί που λέει ‘συμφωνώ’ και τελείωσε. Βάζοντας τους ιδιοκτήτες να συμφωνήσουν, η Airbnb οπωσδήποτε το καταγράφει ηλεκτρονικά και το αρχειοθετεί. Είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ωφελείται, αποποιούμενη τυχόν ποινικές ή νομικές ευθύνες που θα ζητηθούν από κάποιους ενοικιαστές στην περίπτωση που κατάγγειλαν μόλυνση τους, και υποστήριζαν πως αυτή συνέβη κατά την διάρκεια μιας κράτησης σε ακίνητο που μίσθωσαν μέσω της πλατφόρμας. Το βάρος σε μια τέτοια περίπτωση θα πέσει στον ιδιοκτήτη.

Επίσης, η Airbnb ωφελείται όσο αφορά την βελτίωση της εικόνας της προς τα έξω και ιδιαίτερα προς τους ενοικιαστές, δείχνοντας πως νοιάζεται γι’ αυτούς και πως πιέζει τους ιδιοκτήτες με μέτρα που θα διασφαλίσουν την προστασία της υγείας τους. Και αυτή η αναβαθμισμένη εικόνα που θα επικοινωνεί η εταιρεία προς τα έξω θα μειώσει σημαντικά την διστακτικότητα που κάποιοι ενοικιαστές πιθανόν να έχουν σχετικά με κρατήσεις.    

Ταυτόχρονα επωφελούνται και οι ίδιοι οι ενοικιαστές, διότι θα αποκτήσουν πρόσβαση σε καταλύματα που θα παρέχουν βραχυχρόνιες μισθώσεις κάτω από αναβαθμισμένους κανόνες υγιεινής, κάτι που θα τους βοηθήσει να πειστούν ευκολότερα να κάνουν την πολυπόθητη κράτηση.

Οι λιγότερο ωφελημένοι είναι οι ιδιοκτήτες. Θα πρέπει να επωμισθούν το επιπλέον κόστος καθαρισμού που θα επιφέρουν οι νέες πρακτικές ασφαλείας της Airbnb. Ο καθαρισμός έχει κόστος για τους ιδιοκτήτες είτε το κάνουν μόνοι τους είτε το κάνουν κάποιοι άλλοι γι’ αυτούς. Επίσης δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο τι θα γίνει σε περίπτωση καταγγελίας περιστατικού μόλυνσης σε βραχυχρόνια μίσθωση, κάτι απευκταίο και πιθανόν σπάνιο αλλά δεν παύει να είναι μια πιθανότητα.

Ίσως μια λύση θα ήταν να συνεχίσει ο καθαρισμός όπως γινόταν έως τώρα, αλλά τη διαδικασία της απολύμανσης θα την ανέθεταν σε ένα καλό εξωτερικό συνεργείο που φεύγοντας θα πιστοποιούσε εγγράφως για την απολύμανση, ώστε να εξασφαλιστούν οι ιδιοκτήτες. Οι άμεσα ορατές επιπτώσεις της απολύμανσης είναι δυο. Η πρώτη είναι η πιθανή καθυστέρηση που θα επιφέρει στην διαδικασία του check-in των ενοικιαστών κατά την έλευση τους στο ακίνητο, αλλά και η αλλαγή της ώρας αναχώρησης νωρίτερα ώστε να δημιουργηθεί χρόνος που θα αναλωθεί στην απολύμανση.  Η δεύτερη είναι το κόστος της απολύμανσης. Σε μεγάλες διαμονές μπορεί να το απορροφήσει η τιμή χωρίς η αύξηση του κόστους της κράτησης να είναι ιδιαίτερα ορατή . Αν όμως το κατάλυμα έχει βραχεία ελάχιστη διαμονή στις μια δυο ή τρεις διανυκτερεύσεις, χαμηλό μίσθωμα, και τηρηθεί στο ακέραιο η διαδικασία απολύμανσης μετά από κάθε κράτηση, το μίσθωμα θα πρέπει να αυξηθεί, κάτι που μπορεί να είναι εμφανές στην τελική τιμή. Εναλλακτικά μπορεί να μπει έτσι ώστε να φαίνεται ως επιπλέον υποχρεωτική χρέωση αλλά αν το κόστος είναι μεγάλο οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να το σκεφτούν πολύ προσεκτικά σε δυο διαστάσεις: η πρώτη είναι να μπουν στη θέση του ενοικιαστή με σκοπό να ανακαλύψουν πώς θα ένιωθε αν έβλεπε την απολύμανση έως έξτρα υποχρεωτική χρέωση. Και η δεύτερη είναι να μπουν στην θέση των ανταγωνιστών τους και να ανακαλύψουν εάν το εφαρμόζουν οι ίδιοι ή όχι. Και να πράξουν ανάλογα.          

Email: mobile094@gmail.com